Newton törvényeitől a Higgs-bozonig

2008. 03. 03

12. Affin terek

Filed under: Differenciálgeometria — 'n Quijote @ 08:30

Az érintőnyalábokon megadott konnexiók értelme, hogy pótolják azt a hiányosságot, amellyel az affin terek eleve rendelkeznek: a vektorok eltolhatóságát, illetve a különböző pontokhoz tartozó érintővektorok összehasonlítását. Ha például most a téridőre, mint egy 4-dimenziós sokaságra gondolunk, akkor a pontszerű részecskék világvonalai téridőbeli görbék. A részecskék sebessége minden pontban a sokaság egy érintővektora. A gyorsulásukat viszont csak akkor tudjuk megmondani, ha valahogy össze tudjuk hasonlítani a különböző pontbeli sebességeiket. Kicsit formálisabban elmondva ugyanezt: Ha a részecskénk világvonala mondjuk a g:[0,1] → M görbe (ahol M a 4-dimenziós téridő, mint differenciálható sokaság), akkor ennek a részecskének a t0 pontbeli sebessége a görbének a g(t0)- beli érintővektora a

(1)

 

deriváció.

A részecske gyorsulása

(2)

 

lenne, ha lenne értelme a \dot g(t) - \dot g(t_0) különbségnek. De nincs, mivel \dot g(t) a Tg(t)M vektortérnek, \dot g(t_0) pedig a Tg(t0)M -nek az eleme, és különböző vektorterek elemei közt nincs értelmezve a kivonás művelete.

Ha azonban TM-en adva van egy konnexió, az azt jelenti, hogy értelmezve van tetszőleges v ∈  Tg(t0) vektornak  a g görbe mentén a Tg(t)M -be történő párhuzamos eltolása. Ha a konnexiónk lineáris, akkor ez egy Γg,t0,t :  Tg(t0)M →  Tg(t)M lineáris leképezés. Ha még nem elfajuló is ez a leképezés, akkor létezik a  Γg,t0,t-1 :  Tg(t) Tg(t0)M inverze is.

Ezzel már tudjuk definiálni a gyorsulást:

(3)

.

Tehát a differenciahányados számlálóját úgy számoljuk, hogy a g(t) beli sebességet a g görbe mentén párhuzamosan visszatoljuk Tg(t0) be, ahol már ki tudjuk vonni belőle a g(t0) -beli sebességet. Látható, hogy a konnexió linearitására azért van szükség, hogy az így definiált gyorsulás a sebességnek ugyanúgy lineáris függvénye legyen, mint ahogy azt megszoktuk.

Mondanom sem kell, hogy ez abszolút gyorsulás, hiszen semmiféle koordinátákat nem használtunk a definiálásához. A konnexiót pedig Newton I. törvénye biztosítja számunkra – szintén megfigyelőfüggetlen módon. Az majd a következő kérdés lesz, hogy ilyen-olyan koordinátákkal hogy lehet ezt kiszámolni.

De egyelőre nézzük meg ezt a dolgot az affin terek esetében.

Definíció. Egy nem üres M halmazt, a V vektortér feletti affin térnek nevezünk  ha M elemei között értelmezve van a kivonás művelete, vagyis adva van egy  M x MV,  (x,y) → x – y leképezés amelyre

  1. tetszőleges oM esetén az Oo: MV , xx – o leképezés bijektív
  2. (xy) + (yz) + (zx) = 0.

Az n-dimenziós affin tereket sima sokaságoknak is tekinthetjük, ha atlasznak az affin koordinátákat tekintjük, vagyis V tetszőleges {ei} bázisához és M tetszőleges o pontjához azt a Φ: M → Rn, p → {x1,…xn} térképet választjuk, amelyre

(4)

.

 

A topológiát az a feltétel egyértelműen definiálja M-en, hogy ezek a térképek homeomorfizmusok legyenek (ez az affin terek ú.n. természetes topológiája).

A fenti módon sima sokaságnak tekintett affin terekben egy g görbe érintővektorát egyrészt ugyanúgy definiálhatjuk, mint bármilyen sima sokaság esetén (vagyis az (1) képlettel), másrészt definiálhatjuk a

képlettel is, hiszen affin terek esetén a kivonásnak van értelme a számlálóban, és a valós számmal való osztásnak is.

Az így definiált g'(t) a V vektortér eleme, nem pedig egy deriváció, mint \dot g(t).
Az, hogy g‘(t) t-től függetlenül ugyanannak a V vektortérnek az eleme, számunkra örvendetes, mert ha az így definiált érintővektort tekintjük sebességnek, akkor a használhatatlan (2) képletben \dot g helyett g‘-t írva az máris használhatóvá válik:

(5)

 

A kétféle érintővektor közti kapcsolat:

.

A kétféle érintővektor azonosíthatósága azt jelenti, hogy az affin tér struktúrája meghatározza az érintőnyalábjának egy természetes konnexióját.

3 hozzászólás »

  1. Ma – vagyis pontosan egy évvel a megjelenése után – vettem észre véletlenül – és javítottam ki – egy sajtóhibát ebben a bejegyzésben. Azt látom a statisztikákból, hogy nagy tömegek nem olvassák ezt a blogot, de aki mégis olvassa, és hibát vesz észre, az kérem, ne habozzon jelezni nekem, hogy minél előbb javíthassam! Hálásan köszönöm előre is, azok nevében is, akik netán ebből a forrásból próbálnak némi információt felcsipegetni az itt tárgyalt témákról.

    hozzászólás Szerző: 'n Quijote — 2009. 03. 03 @ 22:45 | Válasz

  2. Nem kell, hogy nagy tömegek olvassák a blogot. Nekem nagyon tetszik s ha van időm olvasni olvasom is és ki is szúrom a hibákat. Szerintem ez egy jó kis blog és hiánypótló szerepet tölt be azon matematikus és fizikus beállítottságú emberek körében, akik csak R^n-el és C^n-el foglalkoztak s most látják, hogy van szép, koordinátákat mellőző diffgeo.

    hozzászólás Szerző: Attila — 2011. 12. 04 @ 13:33 | Válasz

  3. […] ugyanis a görbék érintővektorát (mint derivációt) tudnánk értelmezni, ám így (vagyis a 12. bejegyzés (1) összefüggésével) értelmezve a sebesség magától a görbétől, tehát nemcsak az […]

    Visszajelzés Szerző: 13. Newtoni sebességek | Newton törvényeitől a Higgs-bozonig — 2018. 02. 09 @ 06:47 | Válasz


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Működteti a WordPress.com.