Newton törvényeitől a Higgs-bozonig

2019. 01. 22

110. Csoportkohomológia II. – Derivációk, kereszthomomorfizmusok, invariáns részmodulusok

Filed under: Csoportkohomológia — 'n Quijote @ 19:20

A csoportkohomológiát tulajdonképpen csoporthatás-kohomológiának kéne nevezni, hiszen az nem egy csoportot, hanem egy csoporthatást vizsgál a homologikus algebra eszközeivel. A csoportkohomológia egy G csoportnak egy A Abel-csoporton való csoporthatásához rendel egy kolánc-komplexust, vagyis modulusok egy sorozatát a köztük ható kohatár-leképezésekkel. Ezt a kolánc-komplexust kétféleképpen szokás megválasztani, de a két kolánckomplexus izomorf egymással. Az “igazi” kolánc-komplexus egyszerű, viszont nagyon absztrakt és a megértéséhez a kategóriaelmélet és a homologikus algebra jó néhány fogalmának és összefüggésének az ismerete szükséges. A másik inkább technikai jellegű, a megértéséhez nem kell túlságosan sok előismeret, ellenben egy kicsit ad hoc jellegűnek tűnik. Kicsit olyan “fizikusos”. Mi most ez utóbbival kezdjük.

A csoportkohomológia alapszintű tárgyalása

Az alábbiakban definiálni fogjuk a csoporthatáshoz rendelt kolánc-komplexus első néhány modulusát, és a köztük ható kohatár-leképezéseket, amelyek meghatározzák, hogy a koláncok közül melyek a kociklusok, és melyek a kohatárok. A kociklusok és kohatárok hányadoscsoportja az adott rendű kohomológiacsoport.

Az itt leírtak főleg May – The cohomology of Groups cikkén, a Wikipedia Group cohomology szócikkén, és Weibel könyvén alapulnak.

Derivációk és kereszthomomorfizmusok

Korábban már volt róla szó, és most idézzük fel, hogy az algebra mint algebrai struktúra egy olyan vektortér, amelyben a vektorok nem csak összeadhatók, hanem szorozhatók is egymással, és a szorzat az összeadásra nézve balról is és jobbról is disztributív, ezen felül még ez a szorzás kompatibilis a skalárral való szorzással. Vagyis tetszőleges x,y,z elemre és a,b skalárra:

  • (x+y)\cdot z=x\cdot z+y\cdot z (jobboldali disztributivitás)
  • x\cdot (y+z)=x\cdot y+x\cdot z (baloldali disztributivitás)
  • (ax\cdot b y) = (ab)(x\cdot y) (kompatibilitás)

Például az n\times n-es (tehát négyzetes) valós mátrixok a valós számtest feletti algebrát alkotnak. Az algebra definíciója változtatás nélkül alkalmazható akkor is, ha egy K test feletti vektortér helyett egy R gyűrű feletti modulusra alkalmazzuk. Előbbi esetben a  K test feletti, utóbbiban az R gyűrű feletti algebráról beszélünk, melyre példa az egész számokból álló n\times n-es mátrixok mint az egész számok gyűrűje feletti algebra.

Egy algebrában tehát 3 művelet van: összeadás, egymással szorzás és skalárral való szorzás. Az összeadásra és a skalárral való szorzásra nézve az algebra vektortér, az összeadásra és az egymás közti szorzásra nézve pedig gyűrű. Az n\times n-es mátrixokban ez a három művelet mind megvan, viszont n\neq m esetén az n\times m-esekben csak kettő, mert azok egymással nem szorozhatók össze. Tehát azok nem algebrát alkotnak, hanem csak vektorteret, vagy modulust. Viszont mivel balról szorozhatók az n\times n-es mátrixokkal, ezért, ha most nem a valós számokat tekintjük skalároknak, hanem az n\times n-es mátrixokat, akkor – mivel az n\times n-es mátrixok gyűrűt alkotnak – az összeadással, és az n\times n-es mátrixokkal való balról szorzással bal-modulust alkotnak. Ugyanígy, az m\times m-es mátrixok gyűrűjét véve, azokkal pedig jobb-modulust. A kettővel együtt, padig egy M_n(\mathbb R)-M_m(\mathbb R), vagy M_n(\mathbb Z)-M_m(\mathbb Z) bimodulust, ahol M_n(\mathbb R) az n\times n-es, M_m(\mathbb R) pedig az m\times m-es valós mátrixok gyűrűje, M_n(\mathbb Z) illetve M_n(\mathbb Z) pedig az egész számokból állóké. Ezzel el is mondtam, hogy mi az, hogy bimodulus: egy R-S-bimodulus definíció szerint egy Abel-csoport, amely egyrészt az R gyűrű feletti bal-modulus, másrészt pedig az S gyűrű feletti jobb-modulus.  A mátrixos példánkban az Abel-csoport az n\times m-es mátrixok az összeadásra nézve, R az n\times n-es, S pedig az m\times m-es mátrixok gyűrűje. Persze az n\times m-es valós mátrixokat tekinthetjük \mathbb R-\mathbb R-bimodulusnak is, az egész számokból álló n\times m-es mátrixokat pedig \mathbb Z-\mathbb Z bimodulusnak is. Az R-R bimodulusokat egyszerűbben az R gyűrű feletti bimodulusnak nevezzük.

Tetszőleges R gyűrű tekinthető egy önmaga feletti bimodulusnak is, ilyen értelemben a bimodulus a gyűrű fogalmának az általánosítása. Ez lehetőséget ad nekünk arra, hogy olyan definíciókat, amelyekben gyűrűk szerepelnek általánosíthassunk bimodulusokra. Ilyen fogalom például a deriváció. Egy M differenciálható sokaságon értelmezett valós értékű, végtelen sokszor differenciálható függvények C^\infty(M) halmaza a pontonkénti összeadással illetve egymással való szorzással gyűrűt alkot, így egyúttal saját maga feletti bimodulust is. A sokaságon egy X vektormező egy C^\infty(M)\to C^\infty(M): f\to X(f)  leképezés, ahol X(f) az M\to\mathbb R: p\mapsto X_p(f) függvény. Erre a leképezésre érvényes a Leibniz-szabály, azaz X(fg)=X(f)g+fX(g). Ennek a fogalomnak az általánosítása az alábbi

definíció. Legyen A egy R gyűrű feletti bimodulus. Azokat a D:R\mapsto A csoporthomomorfizmusokat, amelyek kielégítik a D(rs)=D(r)s + rD(s) Leibniz-szabályt, derivációknak nevezzük.

A derivációkat bizonyos speciális esetben kereszthomomorfizmusoknak is nevezzük.[1] A speciális eset az, amikor R egy \mathbb ZG csoportgyűrű, A pedig egy bal-\mathbb ZG-modulus (ami ekvivalens azzal, hogy A egy G-modulus), amit egy \mathbb ZG bimodulusnak tekintünk úgy, hogy a G jobboldali csoporthatását a triviális csoporthatásnak vesszük (tehát annak, ami G minden eleméhez A identitás-leképezését rendeli). A kereszthomomorfizmus definíciója tehát:

Definíció Legyen G egy csoport, A pedig egy G-modulus, vagyis egy Abel-csoport, amin adva van a G csoporthatása: G\times A\to A: (g,a)\mapsto g\cdot a. Egy D:G\to A leképezést a G csoport A-beli kereszthomomorfizmusának nevezzük, ha D(g_1g_2) = D(g_1) +  g_1\cdot D(g_2).

Definíció. Legyen G egy csoport, A pedig egy G-modulus. A P_a:G\to A: g\mapsto g\cdot a - a. leképezést a G csoportnak az a elemhez tartozó A-beli principális kereszthomomorfizmusának nevezzük.

Állítás. A principális kereszthomomorfizmus kereszthomomorfizmus.
Bizonyítás. P(g_1) + g_1P_a(g_2)=(g_1\cdot a - a) + g_1\cdot(g_2\cdot a - a) = g_1g_2\cdot a - a = P_a(g_1g_2).
\Box

Invariáns részmodulus és 0-kociklusok

Legyen G egy csoport, A pedig egy G-modulus. Az A csoport műveletét additív módon írom, és pl. a+b^{-1}-et a-b-nak írom. A csoportkohomológia ehhez a G-modulushoz (vagyis G-nek A-n való csoporthatáshoz) egy kolánckomplexust rendel hozzá, amely – mint minden kolánckomplexus – modulusokból áll. Ennek a kolánckomplexusnak a modulusai közül a 0-koláncok C^0(G,A) modulusa definíció szerint maga A, az 1-koláncoké, C^1(G,A) pedig a G-ből A-be ható összes függvények modulusa (a függvények közti modulus-műveleteket pontonként értelmezzük). A d^1:C^0(G,A)\to C^1(G,A) kohatár-leképezés úgy van definiálva, hogy a 0-kociklusok A-nak azok az elemei legyenek, amiken a csoporthatás triviális, vagyis, amelyeket G minden eleme helyben hagy. Egy G-modulusnak azt a részmodulusát, amelyen G csoporthatása triviális invariáns részmodulusnak nevezzük. A 0-kociklusok tehát A invariáns részmodulusát alkotják, a továbbiakban ezt a részmodulust A^G-vel jelölöm. Az, hogy az a\in A elemet helyben hagyja a g\in G csoportelem csoporthatása azt jelenti, hogy g\cdot a = a. Ha tehát azt akarjuk, hogy A^G elemei legyenek a kociklusok, akkor ezt a

d^1:A\to C^1(G,A): a\mapsto P_a (1)

kohatár-leképezés megoldja, hiszen P_a pontosan azokra az a\in A elemekre 0, amelyekre tetszőleges g\in G elemet véve P_a(g) = g\cdot a - a = 0 azaz, amelyekre g\cdot a = a tetszőleges g\in G esetén. Mint látjuk a d^1 leképezés az a\in A elemhez a G csoport a elemhez tartozó A-beli principális kereszthomomorfizmusát rendeli, ami tehát egy kereszthomomorfizmus, és C^1(G,A) eleme. A 0-kociklusok a 0-kohatárú 0-koláncok. A-ban egyetlen kohatár van, A egységeleme (0). A 0. kohomológiacsoport definíció szerint a

\displaystyle H^{0}(G,A)=\frac{\text{0-kociklusok}}{\text{0-kohat\'{a}rok}}=\frac{A^G}{\{0\}} = A^G (2)

modulus.

Kereszthomomorfizmusok mint 1-kociklusok

A kolánckomplexusunk következő modulusa, C^2(G,A) definíció szerint a G\times G\to A függvények modulusa. Mint már említettem az 1-koláncok modulusa, C^1(G,A) a G-ből A-be ható összes függvények modulusa. Az (1) összefüggés szerint az 1-kohatárok ezek közül a principális kereszthomomorfizmusok. Kérdés, hogy mik az 1-kociklusok, vagyis mi a C^1(G,A)\to C^2(G,A) kohatár-leképezés, amelynek a magja adja az 1-kociklusok részmodulusát. Nos, ez a kohatár-leképezés úgy van definiálva, hogy az 1-kociklusok pontosan a kereszthomomorfizmusok legyenek. A d^2:C^1(G,A)\to C^2(G,A) kohatár-leképezés a h\in C^1(G,A) függvényhez definíció szerint a

d^2(h): G\times G\to A: (g_1,g_2)\mapsto h(g_1) + g_1\cdot h(g_2)- h \left (g_1 g_2 \right ). (3)

függvényt rendeli. A kereszthomomorfizmus definíciójára rápillantva azonnal látszik, hogy ez pontosan akkor 0, ha h kereszthomomorfizmus. A kohatár-leképezésre teljesülnie kell, hogy kohatár kohatára 0, tehát ha speciálisan h kohatár, vagyis ha h(g) = g\cdot a- a valamely a\in A elemmel, akkor erre a függvényre a (3) kifejezés 0-t kell, hogy adjon. Ez láthatóan így is van, hiszen ekkor

g_1\cdot h(g_2) - h \left (g_1 g_2 \right ) + h(g_1)= g_1\cdot(g_2\cdot m-m)- (g_1 g_2\cdot m - m ) + (g_1\cdot m - m)=0. (4)
Összefoglalás

A G csoport A-n megvalósuló csoporthatáshoz tartozó kolánckomplexusunkból tehát eddig ennyit sikerült felderítenünk:

A kérdés most az, hogy

  1. mik a d^2 leképezés értékkészletében lévő G^2\to A függvények, vagyis mit írjunk a baloldali piros körbe
  2. mi a d^3 kohatár-leképezés, vagyis mit írjunk a baloldali zöld körbe

Ezekkel a kérdésekkel folytatjuk majd a következő bejegyzésben.


  1. ^Ld. Weibel(1994), 174. old. 6.4.1. definíció

1 hozzászólás »

  1. […] az esetben az csoporthatás -t G-modulussá teszi, ezért az előző bejegyzésben foglaltaknak megfelelően az függvényeket 1-koláncoknak, a függvényeket pedig 2-koláncoknak […]

    Visszajelzés Szerző: 111. Csoportkohomológia III. – Csoportbővítések és a második kohomológiacsoport | Newton törvényeitől a Higgs-bozonig — 2019. 06. 28 @ 08:16 | Válasz


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

WordPress.com ingyenes honlap vagy saját honlap létrehozása.